Natuurgebieden in de gemeente Hulst en hun waarde

Onze gemeente omvat unieke natuurgebieden van internationaal en nationaal belang die we willen koesteren en waar mogelijk uitbreiden. Het zijn juwelen die mede daardoor van groot belang zijn voor onze economie en toerisme. Een goed beheer van deze gebieden versterkt de biodiversiteit die op sommige plaatsen zwaar onder druk staat.

Een opsomming:

Westerschelde

Dit is de enige nog open riviermonding in de Delta, en is van groot belang gezien de estuariene waarde van o.a. slikken, schorren en de vele soorten die hier van afhankelijk zijn, vissen (kraamkamerfunctie, trekroutes, Natura 2000 doelsoorten), schaaldieren, weekdieren, etc.

Saeftinghe

Dit is het grootste Brakwaterschor van Noordwest Europa. Van belang wegens estuariene waarden. Grote oppervlakte aan slikken, schorren met zilte vegetatie, uitgebreide rietvelden, waarin bv een groot deel van de Nederlandse baardmannetjes broedt. Voor vogels van groot belang (ganzen, eenden, broedende meeuwen, steltlopers ed.). Ook van belang voor zilte insecten die alleen in de Delta voorkomen (voor de kenners de schorviltbij). Met ca. 30.000 bezoekers per jaar is het de best bezochte plek in het buitengebied van Hulst.

Nieuwe slikken Perkpolder

Moet zich nog ontwikkelen, voor de korte termijn: estuariene slikken, na de verdere opslibbing: schor.

Vogelkreek

Is als N2000 begrensd omdat er “Kruipend moerasscherm” voorkomt. De populatie is hier klein en erg kwetsbaar. Specifiek beheer wordt dan ook uitgevoerd.

De putting Hengstdijk

Laag gelegen oud veengebied, met groot belang voor winterganzen en zilte natuur. Beperkt toegankelijk. Recentelijk natuurontwikkeling uitgevoerd.

Groot en Klein Eiland

Oud bos- en krekengebied, particulier bezit, bijna niet toegankelijk. Recentelijk natuurontwikkeling uitgevoerd, van belang voor bos- en moerasvogels.

Bossen Clinge, St Jansteen, en Kriekeputten

Enige stukje pleistocene natuur in Zeeland. Staat enorm onder druk door depositie van stikstof, waardoor verzuring van de bodem optreedt en bijna alle botanische doelsoorten verdwijnen! De waterpartijen in de Wildelanden bij Heikant zijn van groot belang voor de waterfauna,Het is de plek met het grootste aantal libellen in Zeeland.

De recreatieve druk is hoog waardoor de verschillende recreatievormen elkaar ook in de weg zitten Groenlinks is voorstander van uitbreiding van dit gebied om alle recreatievormen waaraan behoefte is een plek te geven.

Kreken oostelijk deel (Zestigvoet, Vlaamse kreek, Polsvliet ed.)

Sommige kreken met waardevolle moerasvegetatie, ed. Vlaamse kreek heeft een rijke orchideeën bestand. Kreken zijn ook van belang voor de Meervleermuis, en bv de Kleine modderkruiper.

Bloemdijken

Met vanouds in heel Nederland vermaarde bloemdijksoorten (bervernel, marjolein, tijm, donderkruid ed). Staan onder extreem zware druk: Vermesting, onvoldoende beheer ed, zijn kwalitatief enorm achteruit gegaan.

Groeve Nieuw Namen

Niet zo groot, maar wel heel bijzonder. De Meester van der Heijden Groeve is een aardkundig monument. Oude grondlagen uit het Plioceen (ca 3 miljoen jaren oud) komen hier aan de oppervlakte. Ook van belang voor in het zand nestelende insecten als bijen en wespen.

Overige natuur

Uiteraard is het zo dat ook buiten de beschermde natuurgebieden natuurwaarden aanwezig kunnen zijn. Particuliere tuinen en bv agrarisch gebied. Meestal betreft het de minder kwetsbare soorten. Urbaan gebied blijkt bijvoorbeeld voor bijen relatief belangrijker te worden, omdat het daarmee in het buitengebied steeds slechter gaat.

Ook agrarisch natuurbeheer heeft als doel de natuurwaarden in het agrarisch gebied te bevorderen, maar heeft vaak nog een tegenvallend resultaat.